מחברת המתכונים שלי

כאן תוכלו לשמור את המתכונים שאהבתם מתוך האתר, להוסיף את המתכונים המנצחים שלכם ולשתף גולשים אחרים.
כתבת השבוע
הפעלות מתוקות לילדים מתוקים
הפעלות מתוקות לילדים מתוקים אסם מגישה את "הפעלות מתוקות לילדים מתוקים" - שפע של הפעלות טעימות שיהפכו כל יום הולדת וכל מפגש עם חברים לחגיגה מתוקה
בישולים ב-
הצטרפו למועדון החברים של אסם וקבלו את כל העדכונים לדואר שלכם

מחשבון המרה

  • מ"ל
  • כף
  • כוס
  • כפית

רגעים במטבח

רגעים במטבח
מסביב לעולם - פאייה

מסביב לעולם - פאייה

בכל תרבות ולכל אומה יש את תבשיל האורז שלה: לבוכרים יש אושפלאו, לאיטלקים – ריזוטו, הסינים אוכלים אורז עם כל דבר, היפנים מגלגלים אותו בסושי, ולספרדים יש פאייה.
פאייה? אף פעם לא הבנתי איך אומרים את זה...
פה-איי-אה ובספרדית: paella, את ה-L לא מבטאים.
פאייה היא תבשיל המכיל אורז, בשר, דגים, פירות ים, ירקות ותבלינים – הכל בתוך מחבת גדולה אחת. אפשר להכין פאייה עם מרכיבים שונים: להוסיף עוף, בשרים מעושנים, נקניקים. אפשר להכין פאייה כשרה (בלי פירות ים) או צמחונית (רק עם ירקות) אבל יש שלושה מרכיבים שתמיד-תמיד יהיו בה: אורז, שמן זית וזעפרן.
מממ... ואיפה אפשר להשיג כזאת פאייה?
בואו נתחיל מההתחלה: הפאייה נולדה בספרד, בחבל ולנסיה. היא התחילה בתור "אוכל של עניים". האורז היה אז מאכל זול ונפוץ, הפועלים והסוחרים לקחו איתם שקים של אורז למסעותיהם וכשהיו רעבים בישלו את האורז עם תוספות – לפי מה שהצליחו להשיג. באופן מסורתי השתרשה הפאייה הספרדית כתבשיל המכיל פירות ים, דגים, נקניק, אפונה ירוקה, פלפל אדום וכמובן – זעפרן. אבל כמו שכבר אמרנו – לא חייבים לדבוק במסורת הספרדית ואפשר להחליף את המרכיבים לפי מה שאנחנו אוהבים.
טוב, אז עכשיו אפשר להתחיל לבשל? המחבת כבר על האש...
כמעט, הספרדים לא משתמשים במחבת אלא בפאיירה שזו מחבת מיוחדת לפאייה. הפאיירה היא מחבת גדולה (אפשר להשיג אותה במגוון גדלים), רדודה ויש לה שתי ידיות אחיזה ומכסה. פאייה אמיתית מכינים בפאיירה ומגישים אותה לשולחן בכלי בו היא בושלה. ככל שהמשפחה גדולה יותר כך הפאיירה רחבה יותר.
למעשה מקור השם "פאייה" הוא בכלי הבישול שלה, בקטאלונית (ניב של ספרדית) "פאייה" היא פשוט "מחבת".
או.קי, מחבת יש, עכשיו אפשר להתחיל?
רק רגע, זעפרן כבר יש לנו? אחד המרכיבים החשובים בפאייה הוא זעפרן. תבלין יקר ויוקרתי שמגיע גם הוא מספרד. זעפרן ספרדי אמיתי הוא עניין די יקר, אבל אנחנו נרשה לכם להשתמש גם בזעפרן "כמעט" אמיתי. הזעפרן צובע את התבשיל בכתום משגע ונותן לו טעם וניחוח נפלאים.
אורז כתום? זה נשמע דווקא נחמד.
אורז כתום זה מאוד נחמד, בספרד תוכלו למצוא גם פאייה שחורה (צבועה בדיו של תמנונים). מי שלא משתגע על אורז ימצא אפילו פאייה על בסיס איטריות או פתיתים. בכלל, בספרד תוכלו למצוא פאייה כמעט בכל מסעדה ובכל עיר שבה תבקרו. לכל אזור יש את הפאייה המקומית שלו – גאוות השכונה. הספרדים נוהגים לאכול את הפאייה שלהם לארוחת הצהריים – ומיד אחר כך לשקוע בסיאסטה ולחלום חלומות על אורז...

פאייה עוף וצ’וריסו

נזדקק ל:
1 חבילת נקניקיות צ’וריסו (או נקניקיות אחרות, אם אתם אתם לא בעניין של חריף)
חצי קילו עוף מבושל או צלוי
2 נקניקי קבנוס חתוכים לטבעות
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות
1 עגבניה גדולה קלופה וחתוכה לקוביות
חצי כוס אפונה קפואה או טריה
חצי כפית פפריקה
חצי כפית כורכום
קמצוץ אבקת צ’ילי
קמצוץ זעפרן מושרה ברבע כוס מים חמים
1 וחצי כוסות אורז פרסי (או כל אורז ארוך אחר)
3 כוסות ציר עוף (ממרק תיבול עוף אמיתי - אסם) או מים
מלח ופלפל שחור

1. מתחילים בצליה מהירה של הנקניקיות, על מחבת פסים או טפלון יבשה. כשהנקניקיות מוכנות מוציאים מהמחבת, מניחים לכמה דקות ופורסים לטבעות.

2. במחבת גדולה (פארייה במקור, אבל כל מחבת רחבה תתאים). מחממים מעט שמן ומתחילים בטיגון הבצל. אחרי שתי דקות מוסיפים את השום, הנקניקיות הצלויות והקבנוס, וממשיכים לטגן. מוסיפים פלפל אדום ותבלינים (מלבד הזעפרן) ומערבבים היטב. מטגנים תוך כדי ערבוב עוד 2-3 דקות, עד שהפלפלים רכים.

3. מוסיפים את האורז והזעפרן, מטגנים עם הירקות והתבלינים 1-2 דקות. מוסיפים עגבניות, אפונה, עוף ומים ומכסים.

4. מביאים את תכולת המחבת לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כ-15 דקות, עד שכל המים מתאדים והאורז מוכן.

5. מורידים מהאש ומערבבים את הפאייה עם מזלג, כך שהאורז יהיה אוורירי. מגישים למרכז השולחן עם כף גדולה.






תגובות הוסף תגובה

פאייה

איך מבשלים את העוף ? מירב, 27/05/2010 07:40:43

למה לא כותבים לכמה מנות התבשיל?

אורית, 04/12/2006 12:43:32

פאייה זה טעים!!

ליאת, 12/01/2006 12:42:32