שלום אורח, התחבר

מסביב לעולם - צ’ילי קון קרנה

מסביב לעולם - צ’ילי קון קרנה בשר טחון, שעועית, קצת עגבניות – מערבבים הכל ביחד והופ, קסם מקסיקני אצלכם במחבת!
צ’ילי קון קרנה, פלפל חריף עם בשר בתרגום לעברית הוא אחד המאכלים המזוהים ביותר עם המטבח המקסיקני.
אה, מקסיקו, אנחנו אוהבים אוכל מקסיקני!
למען הצדק והדיוק ההיסטורי כדאי לספר שצ’ילי קון קרנה שייך לז’אנר שנקרא "טקס-מקס" שילוב של טקסני ומקסיקני, או במילים אחרות – אוכל מקסיקני אמריקני. ובתור שכזה הוא גם המאכל הלאומי הרשמי של מדינת טקסס. במקסיקו לא תמצאו צ’ילי קון קרנה (מלבד אולי במסעדות לתיירים), המאכל הזה הומצא ומשגשג בארצות הברית.
אז מה זה בעצם צ’ילי קון קרנה?
תבשיל סמיך ועשיר המכיל סוגים שונים של בשר (בקר, עוף או חזיר), ירקות ותבלינים. המרכיב היחידי שתמיד יהיה בצ’ילי הוא הצ’ילי – פלפל חריף. הצ’ילי הקלאסי מורכב מבשר בקר, בצל, עגבניות, שעועית יבשה ופלפלים חריפים. על הבסיס הזה אפשר לשחק בהמון וריאציות: להוסיף ירקות וקטניות, להחליף את הבשר בעוף ואפילו להכין צ’ילי צמחוני (אם כי אז הוא לא יהיה קון-קרנה). העיקר לא לשכוח את הפלפלים החריפים.
חריף? אנחנו מפחדים מאוכל חריף....
הצ’ילי קון קרנה שלנו לא חייב להיות חריף, אפשר להשתמש במעט מאוד פלפל חריף ולא נקרא לשוטר אם תשמיטו אותו מהתבשיל שלכם. אבל אם אתם לא מפחדים מחריף – זה המקום להיות יצירתיים ולהוסיף סוגים שונים של פלפלים חריפים, טבסקו, אבקת צ’ילי – או כל מקדם חריפות אחר שתבחרו.
סוגים שונים של פלפל חריף? חשבנו שיש רק אחד...
בעולם יש יותר מ-200 סוגים של פלפלים חריפים. חלקם רק חרפרפים ויכולים להיקרא "פיקנטיים" וחלקם כל כך חריפים שיכולים לגרום לנזק בלתי הפיך לבלוטות הטעם... צ’פוטלה, הבנרו, אנצ’ו, חלפיניו, טפין, מוריטה – הם חלק מהסוגים היותר נפוצים של פלפוני צ’ילי בעולם. בארץ ניתן להשיג את חלקם (בגרסה מיובשת, משומרת ולפעמים גם טריה) במעדניות ובחנויות מתמחות.
ומה עושים כדי שנוכל לאכול בלי לשרוף את הלשון?
מגישים את הצ’ילי עם תוספות ניטרליות: אורז לבן, פתיתים, פסטה. ואפשר גם לגלגל את התבשיל בתוך טורטיה – הכריך המקסיקני האולטימטיבי. סליחה, טקס-מקס אולטימטיבי.
אוקי, אחרי שהבנו את התורה אפשר להתחיל לבשל?
בודאי, שניכנס למטבח?


צ’ילי קון קרנה
של דידי דמרר וג’ודי אקהאוז


החומרים:
2 כופת שמן
1 בצל יבש בינוני, קצוץ דק
1 שן שום כתושה
500 גרם בשר בקר טחון
1 כפית פפריקה מתוקה
קורט אבקת צ’ילי מקסיקני
חצי כפית ריחן (בזיליקום) מיובש
3 עגבניות בינוניות, קלופות וקצוצות דק (אפשר משומרות)
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 קופסה שעועית משומרת ברוטב עגבניות (580 גרם)

ההכנה:
1. מחממים את השמן בסיר רחב על להבה גבוהה, ומטגנים בו את הבצל עד שהוא שקוף. מוסיפים את שן השום הכתושה ומיד מוסיפים את הבשר. מנמיכים את הלהבה ומפוררים את הבשר בכף עץ, עד שהוא משחים.

2. מוסיפים את הפפריקה, הצ’ילי, הריחן, העגבניות, מלח ופלפל ומערבבים. מכסים את הסיר וממשיכים לבשל כ-20 דקות. מדי פעם פותחים את המכסה כדי לערבב.

3. מוסיפים את השעועית עם הרוטב, מערבבים, מכסים וממשיכים לבשל כ-15 דקות נוספות.

4. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך.

מגישים חם.