שלום אורח, התחבר

מרקים מסביב לעולם

  • בורשט (Borscht)

    ארץ מוצא: מזרח אירופה (רוסיה, פולין)

    מרק ירקות הכולל סלק טרי, שצובע את המרק בצבע אדום-סגול. גרסאות שונות של בורשט מכילות מרכיבים שונים, יש המבשלים את הבורשט עם קוביות בשר, אחרים עם ירקות שורש שונים. אפשר להגיש אותו קר או חם. גם בתחום התוספות יש מגוון גדול, נהוג להוסיף לו שמנת חמוצה או שמנת מתוקה, את המרק החם נהוג לאכול עם פירה מתפוחי אדמה או לחם כפרי.

    סגירה
  • גולאש (Goulash)

    ארץ המוצא: הונגריה

    מרק עשיר וסמיך המכיל קוביות בשר בקר, בצל והרבה פפריקה. הפפריקה מקנה לו צבע ארגמני עמוק. מרק הגולש הוא גרסה נוזלית יותר של תבשיל הגולש ההונגרי.

    גמרק גולש

    סגירה
  • גספאצ’ו (Gazpacho)

    ארץ המוצא: ספרד

    מרק ירקות קר, המכיל עגבניות, מלפפונים, פלפלים טריים, פירורי לחם, שום ובצל. מרכיב נוסף וחשוב מאוד בגספאצ’ו הוא שמן זית. לא נוהגים לבשל את המרק אלא לערבב את כל מרכיביו ולטחון אותם למחית חלקה (סלט ירקות נוזלי, אם תרצו). למרק החלק מוסיפים את מרכיביו כשהם קצוצים לקוביות קטנות. סוג נוסף של מרק גספאצ’ו הוא גספאצ’ו לבן, העשוי משקדים, פירורי לחם, שמן זית ושום.

    גספאצ’ו בצ’יק
    גספאצ’ו ב-4 מרכיבים

    סגירה
  • וישסואז (vichyssoise)

    ארץ המוצא: צרפת / ארצות הברית (נציגים משתי המדינות טוענים לחזקה על ההמצאה) .

    מרק קרמי ועשיר, עשוי מתפוחי אדמה וכרישה. מוגש קר בליווי עירית קצוצה. לעתים מוסיפים לו שמנת או חלב.

    סגירה
  • חרירה - משי

    ארץ מוצא: מרוקו

    פירוש השם "חרירה" במרוקאית הוא משי, המרק זכה לכינוי הזה תודות למרקם הקטיפתי שלו. מרק חרירה מכיל גרגרי חומוס, עדשים, עגבניות, מיץ לימון, סלרי כוסברה, אטריות ולעתים גם קוביות בשר. במרוקו נהוג היה לשבור את צום הרמדאן בעזרת המרק העשיר הזה.
    מרק חרירה מרוקאי

    סגירה
  • טרטור (Tarator)

    ארץ המוצא: בולגריה

    מרק קר על בסיס יוגורט, המכיל מלפפונים, שמיר, שום ומים. לעתים מוסיפים לו גם אגוזים ומגישים עם קוביות קרח. הטורקים והיוונים מגישים "זציקי" מעיין ממרח סמיך, דומה לטרטור, אבל לא מוגש כמרק אלא כמטבח או ממרח בתחילת הארוחה (מזאטים).

    מרק טרטור

    סגירה
  • מינסטרונה (Minestrone)

    ארץ מוצא: איטליה

    באיטלקית משמעות המילה מינסטרונה היא "מרק גדול" – ואכן כזה הוא. מרק ירקות עשיר, המכיל ירקות שונים (תלוי בעונה) ובדרך כלל מכיל גם פסטה. לרוב תמצאו במינסטרונה בצל, עגבניות, גזר, סלרי ושעועית יבשה. המינסטרונה נולד בתור "אוכל לעניים" – מרק משביע המכיל חומרים זמינים ולא יקרים (ואינו כולל בשר).

    מרק מינסטרונה

    סגירה
  • מיסו (Miso, Misoshiru)

    ארץ המוצא: יפן

    מרק מיסו הוא מרק יפני מסורתי, בבסיסו תמצאו מחית מיסו (מחית העשויה מפולי סויה מותססים) ודאשי (פירורי אצות ודגים מיובשים). את המיסו והדאשי מערבבים עם מים לציר מרוכז, אליו אפשר להוסיף תוספות שונות. התוספות המסורתיות למרק מיסו הן טופו, אצות ווקאמה ובצל ירוק. היפנים אוכלים מרק מיסו יחד עם אורז בתור ארוחת בוקר.

    צ’ופ סואי במרק מיסו פיקנטי

    סגירה
  • מרק אפונה הולנדי (snert, erwtensoep)

    ארץ המוצא: הולנד

    מרק עשיר וסמיך מאפונה יבשה. המקור שלו הוא דווקא גרמני, אבל ההולנדים אימצו אותו בשמחה. לעתים קרובות המרק מכיל גם בשר מעושן: נקניקיות או חזיר. נהוג לאבול אותו בעיקר בחורף, בליווי לחם שיפון כבד.

    מרק אפונה עם בצקניות

    סגירה
  • מרק בצל צרפתי (French onion soup)

    ארץ המוצא: צרפת

    אחד המרקים העתיקים שנשארו איתנו עוד מימי האימפריה הרומית. מרק בצל צרפתי קלאסי עשוי מבצל וציר בשר. הבצל מיטגן באיטיות והופך לרך ומתוק, הציר העשיר מעצים את הטעמים. מעל המרק מניחים קרוטונים גדולים (לחם קלוי או מטוגן) עם גבינת גרוייר (גבינה שוויצרית). נוהגים להקרים את המרק בתנור כדי שהגבינה שעל הקרוטונים תימס.

    מרק בצל בקלי קלות

    סגירה
  • מרק עוף יהודי

    ארץ המוצא: מזרח אירופה

    "פנצילין יהודי" – מרק צלול העשוי מעוף, בתוספת ירקות שורש (שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, גזר) ועשבי תיבול (פטרוזיליה, שמיר). האמונה האשכנזית גורסת כי מרק עוף הוא הפתרון לכל מחלה ולכל בעיה (גם נפשית...). מרק העוף היהודי הוא פריט חובה בארוחות החג של פסח וראש השנה – ויש וריאציות שונות ותוספות רבות המשתנות מבשלנית אחת לחברתה (קישואים, כרובית, תפוחי אדמה וכדומה). באופן מסורתי מגישים מרק עוף עם אטריות או שקדי מרק.

    מרק עוף

    סגירה
  • צ’ורבה (Ciorba)

    ארץ המוצא: רומניה

    צ’ורבה ברומנית הוא פשוט "מרק", זהו שם כולל למרקים רומניים המתאפיינים בטעם חמצמץ. הצ’ורבה הקלאסית מכילה ירקות, מיץ לימון, בשר ועלי לאושטיאן (עשב תיבול דומה בצורתו לפטרוזיליה ובטעמו לסלרי). אבל יש גם צ’ורבה עם שעועית, עם כדורי בשר ועם דגים.

    סגירה
  • קרופניק (krupnik)

    ארץ מוצא: פולין
    מרק קרופניק הוא מרק סמיך מאוד, כמעט נזיד, המכיל פטריות וגריסים. הגריסים מתנפחים בתוך המרק ומסמיכים אותו מאוד. יש המוסיפים למרק גם בשר או ירקות נוספים – גזר ובצל ותפוחי אדמה. אפשר להוסיף לו גם שומן אווז. בחוף מרק קרופניק יכול להיות ארוחה שלמה בקערה.

    מרק קרופניק

    סגירה
  • רמאן (Ramen)

    ארץ המוצא: יפן וסין

    רמאן הוא מרק איטריות יפני, שמוצאו למעשה בסין.
    בבסיסו של הרמאן נמצא ציר צלול של עוף או חזיר. ובתוך הציר שוחות אטריות שמנמות ותוספות שונות: בשר עוף, ברווז או חזיר צלוי, ביצים קשות, פטריות שיטאקי, נבטים, אצות וגם כופתאות במילויים שונים – ועוד תוספות עונתיות ואזוריות.
    הרמאן הוא מרק שהוא בעצם ארוחה שלמה – יש בו בשר, אטריות וירקות. כל מה שצריך בשביל להיות שבעים ושמחים.

    מרק רמאן עם עוף

    סגירה
  • תום-יאם (Tom yum)

    ארץ המוצא: תאילנד

    מרק דגים ופירות ים, חריף-חמוץ. בסיסו של המרק הוא ציר מתובל בעשבי תיבול (קפיר ליים, למון גראס) ותבלינים (ג’ינג’ר, גלנגל) ושאר מרכיבי טעם (בצלי שאלוט, צ’ילי חרי ורוטב דגים). לציר המתובל מוסיפים עוף, דגים או פירות ים. (ביחד או בנפרד) לעתים מוסיפים חלב קוקוס ולפני ההגשה מוסיפים הרבה כוסברה קצוצה.

    סגירה