שלום אורח, התחבר

מדריך עשבי תיבול

  • מדריך עשבי תיבול

    הם ירוקים, ריחניים ועושים לנו שמח בכל מנה.
    בואו להכיר קצת יותר מקרוב את עשבי התבלין שלנו!

  • אורגנו (oregano)

    משמעות השם ביוונית היא "שמחת ההרים" ואכן האורגנו הוא תבלין של מאכלים שמחים: פיצה, פסטה, מאזטים וסלטים, מאכלים שמגיעים עם מוזיקה עליזה ואלכוהול.
    האורגנו הוא שיח ירוק כהה, עם פרחים לבנים ועלים לא גדולים, פופולרי מאוד באיזור אגן הים התיכון, ובעיקר ביוון ובאיטליה ונפוץ מאוד במאכלים מהמטבח האיטלקי (פיצה כבר אמרנו?) - גם בצורתו הטרייה וגם בצורתו המיובשת. אפשר לגדל אותו בקלות באדנית ובגינה.

    סגירה
  • דפנה ( bay leaf)

    עלי הדפנה צומחים על עץ הדפנה, עץ עץ ירוק-עד שאפשר למצוא בעיקר בגליל.
    עלי הדפנה משמשים בעיקר לבישום מאכלים ולרוב לא אוכלים אותם (מוציאים בסוף הבישול). תמצאו אותם בתבשילי קדרה, מרקים, כבושים ומרקחות. אפשר להשתמש בעלי הדפנה בצורתם הטרייה הירוקה או כשהם יבשים, אבל צריך להזהר משימוש יתר. עלי הדפנה ידועים ביכולת שלהם להרחיק חיידקים – ניתן להוסיף כמה עלים לכלי האיחסון של האורז או הקטניות.

    סגירה
  • זעתר

    עלי הצמח שממנו מכינים את תבלין הזעתר המפורסם יכולים בהחלט לעמוד בזכות עצמם. הזעתר הוא שיח קטן בעל עלים ירוקים-אפרוריים ובעלים הטריים אפשר להשתמש בסלטים, מטבלים וממרחים ואפילו להכין מהם סלט רק של עלי זעתר טריים.

    סגירה
  • טרגון (tarragon)

    עשב בעל טעם אניסי, נפוץ מאוד במטבח הצרפתי הקאלסי ומככב במאכלים כמו רוטב בארנייז או ויניגרט עשבי תיבול. באופן מסורתי הטרגון משתדך עם דגים ועופות ומאכלים שמלווים ביין לבן.

    סגירה
  • כוסברה (coriander, cilantro)

    עשב מאכל בעל ארומה חזקה ודומיננטית. להבדיל מהעשבים הים-תיכוניים, הכובסרה היא אחד מעשבי התיבול הנפוצים ביותר בכל העולם. תמצאו אותה במטבח התילנדי, ההודי, המקסיקני והערבי. אי אפשר להשאר אדישים אליה – או שאוהבים אותה או ששונאים אותה. הכוסברה מככבת במאכלים רבים, החל בפלאפל וסחוג תימני ועד סביצ’ה וסלסה דרום אמריקאית. הריח החריף של הכוסברה הוא מדביר טבעי ומסלק מזיקים מהגינה (משתמשים בה רבות בחקלאות אורגנית).

    סגירה
  • לימונית – למון גראס (lemon grass)

    עשב גבוה עם עלים צרים וחדים שטעמם לימוני, נפוץ במיוחד במטבחים התאילנדים והאינדונזים. שם הוא מופיע כמעט בכל תבשיל. במערב משתמשים בו בעיקר בתחום המתוקים והברטבים. כדי להפיק מהלימונית את הטעם העז שלה צריך "לחבוט" בשורש לפני שקוצצים אותו ולהזהר לא להשאיר חתיכות חדות ודוקרות בתוך האוכל.

    סגירה
  • מרווה (sage)

    שיח נפוץ באזור המזרח התיכון, הוא אינו זקוק למים רבים ולכן צומח בר גם באזורים צחיחים יחסית, המרוה תצמח בלי בעיות גם באדנית הביתית. באופן מסורתי המרווה מתחברת לרטבי חמאה ושמנת לפסטה, ירקות ודגים. מספיק לשים כמה עלים בודדים כי טעמה של המרווה חזק ועלול להשתלט על כל מאכל עדין. המרווה טובה גם לחליטות (תה) והיא ידועה כבעלת השפעה מרגיעה על הבטן.

    סגירה
  • נענע / מנטה (mint)

    הנענע היא אחד העשבים הנפוצים ביותר בעולם מהמזרח התיכון ועד המזרח הרחוק, יש יותר ממאתיים סוגים של נענע. הנענע פשוטה מאוד לגידול, ברגע שיש לה מים היא משגשגת במהירות עצומה. השימוש הנפוץ ביותר לנענע היא בחליטת תה, אבל היא מצויינת גם בסלטים (כמו למשל סלט טבולה ערבי) בחד עם פטרוזיליה וכוסברה, במנות בשר וכבש (למשל רוטב מנטה אנגלי מסורתי לכבש) ובמנות אחרונות. לצד הנענע הטרייה ניתן להשתמש גם בנענע מיובשת שטעמה שונה וניתן להשתמש בה בתבשילים שונים מזו הטרייה.

    סגירה
  • עירית (chives)

    עשב תבלין ממשפחת הבצלים. העירית מגיעה בשני זנים עיקריים: הבצלית והשומית, כשהעירית השומית בעלת טעם מוגש של שום. זהו עשב ארוך ודק, נהוג לקצוץ אותו במספריים. העירית מתבלת סלטים, ממרחים ותבשילים עדינים ונהוג להוסיף אותה בסוף הבישול כדי להוסיף עוד טעם רענן למאכל.

    סגירה
  • פטרוזיליה (parsley)

    זהו אולי העשב הנפוץ ביותר. עד כדי כך שהוא הפך לשם נרדף ל"עשבים" או "ירוקים" (למשל בחביתת ירק). אצלינו נפוצה בעיקר הפטרוזיליה השטוחה ("שטוחת העלים") וקצת פחות נפוצה זו המסולסלת. הפטרוזיליה מככבת במטבחים רבים – מהאירופאי הקלאסי ועד המזרח הרחוק והערבי. היא משתלבת במרקים, סלטים ונהוג להויף מעט פטרוזיליה קצוצה ברגע האחרון – כדי לתת לכל תבשיל טעם רענן וטרי.

    סגירה
  • קורנית / טימין (thyme)

    עוד כוכב מהמטבח הצרפתי. הטימין הוא בן שיח נמוך עם עלים קטנטנים (גודלם משתנה לפי הזן, אבל כולן קטנים) אפשר למצוא בשווקים כם טימין לימוני שטעמו מעט חמצמץ. הטימין משתדך בצורה נהדרת לבשר צלוי, דגים וירקות, ומשתתף בשמחה במרינדות ורטבים (קרים וחמים) וגם בבוקה גרני, צרור העשבים הצרפתי. הטימין מגיע גם בגרסה מיובשת ואפשר גם לקנות טרי וליבש אותו בקלות בבית.

    סגירה
  • רוזמרין (rosemary)

    ניתן למצוא את הרוזמרין בהרבה גינות כצמח נוי, הוא בעל ריח וארומה דומיננטית ומתאים למיגוון שימושים: תיבול בשר, דגים ותפוחי אדמה, תבשילי קדרה, מרינדות והוא גם מופיע (ומפתיע) במנות אחרונות. הרוזמרין גדל בקלות כמעט בכל מקום, אפשר להשתמש בו בגרסתו הטרייה או המיובשת וניתן להשתמש בענפים הקשיים בתור שיפודים ריחניים.

    סגירה
  • ריחן, בזיליקום (basil)


    צמח תבלין ים תיכוני שמגיע במגוון צורות וזנים, החל מהבזיליקום הסגול, התימני, התאילנדי ועוד.
    השימוש הנפוץ ביותר לריחן הוא רוטב פסטו, אבל הוא משתדך בכיף לעוד המון מאכלים, בעיקר מהמטבח האיטלקי. אפשר לגדל את הריחן בעציץ או אדנית בבית, בעונת החורף הוא קמל, אבל בקיץ הוא לרוב מתאושש ומשגשג. אפשר להשתמש גם בפרחי הבזיליקום שהם רחניים ומלאי ארומה ולהוסיף אותם לסלטים.

    סגירה
  • שמיר (dill)

    צמח עדין בעל עלים דמויי נוצה. הרומאים האמינו שהוא מביא מזל טוב ולקחו איתם צרורו של שמיר למסעות ולקרבות. השמיר מתאים לתיבול מרקים, סלטים ודגים. הוא נוכח רבות במטבח המזרח אירופאי ופריט הכרחי בכל צנצנת מלפפונים כבושים.
    גם השמיר ידוע בסגולותיו הרפואיות וחליטה של עלי שמיר מסייעת להפגת כאבי גזים.

    סגירה