שלום אורח, התחבר

ילדים, נוער וצמחונות

נאוה רוזנפלד, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה, קבוצת אסם

גיל ההתבגרות וצמחונות
בני נוער מאמצים לא פעם את הצמחונות כדרך חיים. יש הממשיכים לדבוק בה ויש המוותרים עליה בהמשך החיים. בחירה זו מעוררת לרוב דאגה בקרב הורי הילדים הצמחונים אשר פונים לדיאטן או לרופא הילדים בבקשה לעזרה. לרוב הדאגה מוגזמת, ולמרות שאין בכוונתי לצדד בצמחונות, אפשר לחיות בריא כצמחוני עם כלים נכונים ושמירה על תפריט מאוזן ונכון הכולל את החסרים התזונתיים שבצמחונות. יש לזכור עם זאת, שצמחונות איננה ערובה לבריאות ולשמירה על משקל גוף רצוי.
גיל ההתבגרות הוא שלב של בירור הזהות ושאיפה לעצמאות בנוסף לשינויים פיזיים, הורמונליים ורגשיים. זהו שלב בחיים המלווה לא פעם במאבקים עם ההורים ו/או המורים. אם ילדכם החליט להיות צמחוני, נסו להמנע ממאבק נוסף ונסו לעזור לו לאמץ דרך חיים זו. נקטו בגישה מקבלת ותומכת. עזרו לו ע"י קבלת יעוץ מבעל מקצוע (דיאטן או רופא) לבנות תפריט מאוזן אשר ישמור על בריאותו והתפתחותו.



צמחונות ובריאות
תזונה של צמחונים היא טובה ובריאה בהנחה שהתפריט מאוזן ומבוקר. בספרות המקצועית נמצא, כי תפריט צמחוני קשור להפחתת סיכון למחלות שונות כמו מחלות לב, סוכרת, השמנה, הפרעות במערכת העיכול ועוד. יתכן כי אחד הגורמים לכך הוא המודעות של האוכלוסייה הצמחונית למזון בריא ואיכותי, יותר מכלל האוכלוסייה.
אך אליה וקוץ בה. אחד מהכללים הבסיסיים של תזונה נכונה ובריאה הוא גיוון המזון - הקפדה על אכילת מזונות מכל הקבוצות: פחמימות, חלבונים, שומנים, פירות וירקות, אבל גם גיוון בתוך הקבוצה עצמה. כלומר בקבוצת החלבונים (בשר בקר, עוף, הודו, דגים, ביצים, חלב ומוצריו וקטניות) יש לאכול מכל הסוגים ולגוון גם בתת-הקבוצות.
החשש בתפריט של צמחונים הוא בעצם ההגבלה של מגוון המזונות. גם מי ש"אוכל הכל" מתקשה לגוון ולספק לעצמו את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לתפקוד תקין של הגוף (במיוחד בתקופה של גדילה) ועל אחת כמה וכמה מי שמגביל את תפריטו. כך גדל הסיכון לחסרים תזונתיים.



חסרים תזונתיים בצמחונות
החסרים התזונתיים העיקריים שמהם סובלים צמחונים, הם החלבונים. החלבונים מהווים את אבני הבניין של הגוף - תאים ורקמות (עצם, שריר ועוד) שחשיבותם גדולה במיוחד בתקופה של גדילה. בשר לסוגיו ודגים הם מקור טוב לחלבון בעל ערך תזונתי גבוה.
חסרים נוספים העלולים להיווצר הם בברזל, שהוא המחסור השכיח ביותר אצל ילדים, לא רק צמחוניים. מקורות הברזל במזון הם בעיקר בבשר בקר, עוף ודגים, שם הוא מופיע בצורה זמינה לגוף, בקטניות (סויה, חומוס, שעועית, עדשים ועוד), עלים ירוקים (פטרוזיליה, עלי סלרי), אגוזים (צנוברים) ושקדים. אלו האחרונים מקורם מן הצומח ובהם הברזל מופיע בצורה לא זמינה. על מנת לשפר את ספיגתו יש לאכול את המזונות הללו ביחד עם מזון עשיר בוויטמין C, כמו פלפל או ירקות אחרים, מיץ לימון, תפוז וכו’.
כדי למנוע מצב של מחסור בברזל יש לבצע בדיקת דם, שתברר לא רק את מצב ההמוגלובין, אלא תבדוק גם את מאגרי הברזל (פריטין). במידה והערכים נמוכים - הפתרון הוא בתוספים. בדרך כלל אי אפשר לשפר את הערכים במזון בלבד. מינרלים חשובים נוספים הם אבץ וסידן החשוב לבריאות העצם.
מחסור אופייני נוסף בקרב צמחונים הוא של ויטמינים כמו B12 שמקורו הוא מעולם החי בלבד: בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים. מחסור זה גורם לסוג של אנמיה. ניתן לצמצם ואף למנוע מחסור זה על ידי קבלת יעוץ אצל דיאטנים קליניים.



חלבון מן הצומח
חלבונים מן החי מכילים בד"כ חלבון מלא. חלבון מלא הוא חלבון המספק לגוף את כל חומצות האמינו הדרושות לו, כולל 8 חומצות האמינו שבני האדם אינם מסוגלים לייצר לבד.
רוב מקורות החלבון מן הצומח אינם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, למעט יוצאת דופן אחת מן הצומח, המכילה חלבון מלא בעל ערך תזונתי גבוה: הסויה. חלבון הסויה הוא חלבון מלא ואיכותי, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות.
על מנת לגרום לילדים צריכה של חלבון מן הצומח, יש מבחר מוצרי סויה בצורות שונות וידידותיות. מוצרים שעונים לדרישות ההורים: אוכל מזין מחומרי גלם איכותיים, העומדים בסטנדרטים בינלאומיים גבוהים וגם זמינים ומוכנים להגשה דבר המסייע מאד בפרט בקצב המהיר של חיינו. ומוצרים העונים על צרכי הילדים: שפע של אפשרויות מפתות מן הצומח: שניצל, המבורגר ונקניקיות, כל אחת מהאפשרויות במספר גדלים, צורות וטעמים.


חשוב לזכור
ההמלצות וההנחיות התזונתיות אינן אסוציאטיביות או אינטואיטיביות. חובת ההורים להתייעץ עם מי שמוסמך לכך, דיאטן או דיאטנית.